Fläskfilé med krämig gorgonzolasås
4-5 portioner:
6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar
Gorgonzolasås
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1-1/2 dl grädde
salt och peppar
Ställ ugnen på 250 grader.
Rör ihop potatismoset med äggulorna
Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och gräddai ugne tills den fått vacker färg.
under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör.
På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret - men den ska inte få färg.
Häll över vätska, creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.
Raggmunkar
4 personer
5 dl mjölk2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ägg
8- 10 st potatis ( fast )
Smör till stekning.
Riv potatisen,
Vispa ihop ingredienserna till smeten ( mjöl, mjölk, salt och tillsist ägget ) i en skål.
Rör efter detta sedan ner den rivna potatisen.
Och värm en stekpanna, och stek små plättar av smeten – tills de blivit gyllenbruna potatislaggar.
Blåbärspannkaka

2-3 personer (använd en liten plåt eller en vanlig ugnssäker form)
1 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
3 dl mjölk
2 ägg
2 dl färska eller frysta blåbär
1 msk socker
Smör till plåten
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och salt i en bunke.
Häll i hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Vispa i resten av mjölken och sockret.
Blanda till sist ner äggen.
Smörj en plåt noga – annars fastnar lätt pannkakan.
Häll smeten i plåten och strö blåbären jämnt över.
Grädda pannkakan cirka 25 minuter tills den har fått fin färg.
Låt den svalna en liten stund innan den serveras.
Tips! Pannkakan är god kall, ta med i matsäcken. Servera med keso och skivad banan.
Mosters tekakor

3,5 dl mjölk
2 dl vatten
100 gram smör
75 gram jäst
1,25 dl strösocker
0,5 tsk salt
900 gram vetemjöl
50 gram vetemjöl till utbaket
0,5 dl mjölk till pensling
Degspad: Smält smöret och tillsätt vatten och mjölk, värm till 37 grader.
Smula sönder jästen (1 1/2 paket) i bunken . (Jag brukar använd assistenten när jag gör degen). Tips! När du delar ett jästpaket, dela den från hörn till hörn.
Blanda ihop salt och socker. Mät/väg upp mjölet i en skål.
Tillsätt lite degspad i bunken med jästen och rör om till jästen smält. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt mjölet och salt/socker blandningen. Arbeta degen i assistenten ca. 4 minuter.
Låt jäsa i bunken i ca. 30 minuter.
Strö ut LITE mjöl på bakbordet och häll upp degen. Arbeta ihop den smidig. Dela degen i 18 bitar och rulla till bollar.
Ta en boll och lägg den på bakbordet helst utan mjöl, platta till den med handflatan och kavla den sedan ca. 0,5 cm tjock och rund.
Lägg dem på plåt och forma till dem så rund som möjligt. Upprepa tills alla bollar är slut. Ca. 6 st på varje plåt.
Låt jäsa i ca. 30 minuter.
Picka kakorna (gör små hål i degen).
Grädda i 200-225 grader i ca. 8-10 minuter.
Pensla de färdiggräddade tekakorna direkt efter gräddning med mjölk.
Tips! Gör stora kakor så kan du använda dem till smörgåstårta.
Tekakor
20 st
50 g jäst
5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
3 msk honung
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
Låt jäsa i 5 minuter.
Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna.
Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Indisk gryta med cashewnötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 gr quornbitar
ca 1 cm färsk ingefära
1 burk kokosmjölk
1 msk sambal oelek
garam masala
kanel
kardemumma
paprikapulver
ca 50 gr cashewnötter
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs på detta i en djup stekpanna.
Tillsätt quorn och låt den bli genomvarm.
Häll över kokosmjölken.
Riv över ingefäran.
Tillsätt sambal oelek och smaka av med kryddorna.
Låt koka ihop i några minuter.
Strö över cashewnötter strax innan servering.
Servera med ris, naanbröd och gurkstavar.
Sydfransk vegetarisk gryta

ca 500 gr quornbitar
1 purjolök
1 fänkål
3 dl hönsbuljong
2 dl créme fraiche saffran & tomat
½ apelsin, rivet skal från
1 vitlöksklyfta
timjan
Strimla purjolöken och skär fänkålen i bitar.
Fräs purjolök, fänkål och quornbitar i smör i en djup stekpanna.
Häll på buljong och crème fraiche.
Låt det koka upp.
Krydda med apelsinskal, vitlök och timjan.
Servera med kokt färskpotatis, vitlöksbröd och en god sallad.
Spenatlasagne

1 förpackning färska lasagneplattor
1 burk krossade tomater
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
oregano
timjan
1-2 msk tomatpuré
en skvätt rödvinsvinäger
80 gr färsk babyspenat
250 gr kesella
1 ägg
1 frp färdig ostsås
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs i smör i en kastrull tills löken är genomskinlig.
Häll över krossad tomat och tomatpuré.
Smaka av med kryddorna och vinäger.
Låt puttra medans du fixar resten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka babyspenaten grovt.
Blanda med kesella och ägg.
Häll hälften av ostsåsen och hälften av tomatsåsen i en ugnsform.
Täck över med lasagneplattor.
Varva sedan spenatfyllningen med lasagneplattor, avsluta med plattor högst upp.
Häll över resten av såserna.
Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Servera med en god sallad.
Korma curry med quorn

1 kg quornbitar alt. sojaprotein
2 stora gula lökar
6 klyftor vitlök
1 dl tunt skivad ingefära
2 msk konc. grönsaksfond
0,5 dl matolja
1 tsk mald kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
1 msk hel grön kardemumma eller 2 tsk skalade
0,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 tsk chili
1 msk tomatpure
3 lagerblad
2 dl mald (krossad) mandel
4 potatisar i kuber
1 dl russin
5 dl matlagningsyoghurt
2 dl vatten
1 msk råsocker
3 msk citronsaft
1 tsk salt
Börja med att mäta upp alla kryddor. Mixa mandel, lök och vitlök. Om du inte har en mixer så skär, pressa eller hacka i så fina bitar du kan. Skiva ingefäran tunt. Skär quorn i cirka 3 centimeter stora bitar.
Hetta upp olja i en stor kastrull eller wok på medelvärme. Stek kryddorna i olja i någon minut under omrörning. Lägg i lök, vitlök och ingefära och stek i ett par minuter. Stek därefter quornbitarna i kryddblandningen i ett par minuter under omrörning. Tillsätt sedan övriga ingredienser till grytan. Koka i minst 30 minuter till en timme.
Rör då och då och tillsätt vatten emellanåt så att grytan inte bränns vid. Smaka av med salt, socker samt citronsaft.
Servera med basmatiris, raita, naan, papadams och sallad.