Grahamskakor

Grahamskakor
36 st
1 medelstor kokt potatis, ca 100 g
2 dl grahamsmjöl
1/2 msk sötningsmedel strö- eller råsocker
100 g smör eller margarin
1–2 droppar bittermandelarom
1 msk vetemjöl
Ugn: 225º
Gör så här
1. Riv den kokta och kalla potatisen. Blanda grahamsmjölet med sötningsmedlet. Skär kylskåpskallt smör eller margarin bitar. Finfördela smöret i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt potatis och bit-termandelarom och blanda till en deg. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den tunt. Ta ut rundlar med ett glas som är ca 4 cm i diameter. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
36 st
-
1 medelstor kokt potatis, ca 100 g
2 dl grahamsmjöl
1/2 msk sötningsmedel strö- eller råsocker
100 g smör eller margarin
1–2 droppar bittermandelarom
1 msk vetemjöl
-
Ugn: 225º
Riv den kokta och kalla potatisen. Blanda grahamsmjölet med sötningsmedlet. Skär kylskåpskallt smör eller margarin bitar. Finfördela smöret i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt potatis och bit-termandelarom och blanda till en deg. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den tunt. Ta ut rundlar med ett glas som är ca 4 cm i diameter. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Enkel grahamsbaguette

4 tjocka baguetter (eller 8 smala)
Ingredienser
8 dl vetemjöl special
3 dl grahamsmjöl
4 dl vatten
2 msk rapsolja (olivolja fungerar också)
50 gram jäst
1 tsk salt
1 ägg (till pensling)
4 tjocka baguetter (eller 8 smala)
-
Ingredienser
8 dl vetemjöl special
3 dl grahamsmjöl
4 dl vatten
2 msk rapsolja (olivolja fungerar också)
50 gram jäst
1 tsk salt
1 ägg (till pensling)
-
Vispa ut jästen i vattnet, som värmts till 37 grader. Rör nu i olja och salt. Tillsätt grahamsmjölet och 6 dl av vetemjölet. Ta lite i taget och rör hela tiden. När degen börjar släppa ifrån bunkens kanter, strö över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa i ungefär en halvtimme.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidigt med hjälp av resterande mjöl. Dela i fyra lika stora delar och forma till baguetter, som placeras på två plåtar med bakplåtspapper. Snitta bröden pensla med lätt vispat ägg och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Grädda baguetterna i cirka 15 minuter (om tjocka). Ta ut och låt vila några minuter under en handduk.
Klart att ätas!

Nyttig choklad pannkakstårta

24 färska dadlar, blötlagda
½-3/4 dl blötläggningsvatten från dadlarna·
1 apelsin, saften·
2-3 msk kakao
1,5 dl grahamsmjöl·
1,5 dl sojamjölk·
1 msk bakpulver·
Vaniljextrakt·
½-1 tsk kanel·
2 msk kakao·
Nypa salt·
Sucanat, eller annat sötningsmedel
-
Börja med pannkakorna. Blanda alla ingredienser i en skål och låt svälla i kylskåpet, 30-60 minuter. Fortsätt med apelsinchokladkrämen.
Lägg blötlagda dadlar i en matberedare eller mixer och kör till en jämn smet med lite av blötläggningsvattnet. Lägg i en skål och blanda ner saften av en apelsin. Smaksätt med kakao till önskad ”chokladighet”. Smaken blir mer framträdande efter ett tag. Ställ i kylskåp medan du gräddar pannkakorna.
Använd en sked och bred ut pannkakssmeten i en teflonpanna. (Du kan eventuellt behöva steka pannkakorna i lite olja om de fastnar). Gör ganska tjocka pannkakor, och lägg på lock för att de ska gräddas snabbare. Smeten ger tre tjocka pannkakor, ca 15 cm i diameter. Låt svalna.
När pannkakorna har svalnat lägger du på ett lager med apelsinchokladkrämen ovanpå en pannkaka. Lägg på ytterligare en pannkaka och ännu ett lager av krämen. Toppa med en sista pannkaka och låt stelna i kylskåpet ett litet tag, innan du delar den i fina bitar.

Enkel baguette

4 tjocka baguetter (eller 8 smala)
Ingredienser
8 dl vetemjöl special
3 dl grahamsmjöl
4 dl vatten
2 msk rapsolja (olivolja fungerar också)
50 gram jäst
1 tsk salt
1 ägg (till pensling)
Vispa ut jästen i vattnet, som värmts till 37 grader. Rör nu i olja och salt. Tillsätt grahamsmjölet och 6 dl av vetemjölet. Ta lite i taget och rör hela tiden. När degen börjar släppa ifrån bunkens kanter, strö över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa i ungefär en halvtimme.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidigt med hjälp av resterande mjöl. Dela i fyra lika stora delar och forma till baguetter, som placeras på två plåtar med bakplåtspapper. Snitta bröden pensla med lätt vispat ägg och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Grädda baguetterna i cirka 15 minuter (om tjocka). Ta ut och låt vila några minuter under en handduk.
Klart att ätas!
4 tjocka baguetter (eller 8 smala)
-
8 dl vetemjöl special
3 dl grahamsmjöl
4 dl vatten
2 msk rapsolja (olivolja fungerar också)
50 gram jäst
1 tsk salt
1 ägg (till pensling)
-
Vispa ut jästen i vattnet, som värmts till 37 grader. Rör nu i olja och salt. Tillsätt grahamsmjölet och 6 dl av vetemjölet. Ta lite i taget och rör hela tiden. När degen börjar släppa ifrån bunkens kanter, strö över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa i ungefär en halvtimme.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidigt med hjälp av resterande mjöl. Dela i fyra lika stora delar och forma till baguetter, som placeras på två plåtar med bakplåtspapper. Snitta bröden pensla med lätt vispat ägg och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Grädda baguetterna i cirka 15 minuter (om tjocka). Ta ut och låt vila några minuter under en handduk.
Klart att ätas!
RSS 2.0